首页 | 小学 | 初中 | 高中 | 作文 | 英语 | 幼教 | 综合 | 早知道 | 范文大全 |
高一英语 当前位置:唯才网 > 高中 > 高一 > 高一英语 > 正文 唯才网手机站

高一英语故事阅读理解

时间:2017-01-11 来源:唯才教育网 本文已影响

篇一:高一英语阅读理解50篇

高一英语阅读理解50篇(付详解)

中考英语阅读理解·“老”字趣谈

每个国家都有各自的文化习惯,而这种文化上的差异往往会引起一定的误会,不过只要熟悉对方的风俗习惯做到入乡随俗,一切就OK啦!

When my family moved to America in 2010 from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respect(尊敬) elders. Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.

I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long lecture about how sensitive(敏感) Americans are and how they dislike the description “old”. I then walked back to the table and apologized to the wife. After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.

In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.

However, in the United States, people think “growing old” is a problem since “old” shows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many people try to keep themselves away from growing old by doing exercises or jogging, and women put on makeup, hoping to look young. When I told the couple in the restaurant that I respect the elderly, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didn?t want to hear.

After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don?t respect them any more; I still respect them, but now I don?t show my feelings through words.

By Jack

根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

1. Jack brought the couple their food very fast because _______.

A. the manager asked him to do so B. he respected the elderly

C. the couple wanted him to do so D. he wanted more pay

2. When Jack called the couple “elderly”, they became _______.

A. nervous B. satisfiedC. unhappy D. excited

3. In Jack?s hometown, _______.

A. people dislike being called “old” B. people are proud of being old

C. many people reach the age of seventy or eightyD. the elderly are the first to get food in restaurants

4. After this experience, Jack _______.

A. lost his job in the restaurantB. made friends with the couple

C. no longer respected the elderlyD. changed his way with older people

5. Which of the following is TRUE?

A. The more Jack explained, the angrier the couple got.

B. Jack wanted to show his feelings through words after his experience.

C. The manager went back to the table and apologized to the couple.

D. From this experience, Jack learned more about American culture.

【答案及解析】

1. 选B。根据第2段中的I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly可知答案。

2. 选C。根据第2段中的As soon as I said that, her face showed great displeasure可知他们听到Jack称他们为老者时,一点也不高兴。

3. 选B。根据第3段中的In my village in China, people are proud of being old可知答案。

4. 选D。根据最后一段中的After that, I changed the way I had with older people可知答案。

5. 选D。根据第2段最后一句After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry可知A选项不对;根据文章最后一句but now I don?t show my feelings through words可知B选项不对;根据第2段中的I then waked back to the table and apologized to the wife 可知C 选项也不对,故正确答案为D。

中考英语阅读理解·Jean的网友

QQ聊天对我们来说并不陌生,但是该不该完全相信网友呢?我们究竟该以怎样的心态对待网络呢?让我们来看看本文主人公与网友的奇遇吧!

Jean is a bright young woman who comes from a rich and famous family. She goes to a good university and has everything that money can buy. Well, almost everything. The problem is that the people in Jean?s family are so busy that they can hardly find time to be with her. In fact, Jean is quite lonely. So Jean spends a lot of time on her QQ. She likes being anonymous(匿名), talking to people who do not know about her famous family and her rich life. She uses the name Linda on QQ and has made a lot of friends who she keeps in touch with quite often.

Last year Jean made a very special friend on QQ. His name was David and lived in San Francisco. David was full of stories and jokes. He and Jean

modern dance. So it had a common(共同的) interest in rock music and

always took them hours to talk happily on QQ and sometimes they even forgot their time. Of course, they wanted to know more about each other. David sent a picture of himself: He was a tall, good-looking young man with a big, happy smile. As time went by, they became good friends and often sent cards and small things to each other.

When Jean?s father told her that he was going on a business trip to San Francisco, she asked him to let her go with him so that she could give David a surprise for his birthday. She would take him the latest DVD of their favorite rock singer. But when she knocked on David?s door in San Francisco, she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim!

根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

1. Jean spends a lot of her time on QQ because she is _______.

A. richB. famous C. youngD. lonely

2. Jean thought “David” was special because he _______.

A. made her quite happy on QQ B. was from San Francisco

C. sent her a picture of himselfD. was tall and good-looking

3. When Jean and “David” met and introduced themselves to each other, who felt surprised?

A. “David”. B. Both “David” and Jean. C. Jean.D. Neither “David” nor Jean.

4. What?s the main idea of the passage?

A. Don?t believe those you get to know on QQ so easily. B. People don?t use their real names on QQ so often.

C. Don?t go to meet those you get to know on QQ. D. People should tell their real names to others on QQ.

【答案及解析】

1. 选D。由第1段的句子…In fact, Jean is quite lonely. 可知答案选D。

2. 选A。Jean认为David幽默风趣,在摇滚乐和现代舞上和她有共同的兴趣,他们可以在网上快乐地聊上几个小时。很显然David使得Jean很开心。答案选A。

3. 选C。文章的最后一句…she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim!告诉我们,当Jean发现她那特殊的朋友是一个12岁的小孩时,用了一个感叹号结尾,虽然作者没有直接说Jean感到惊讶,但是我们可以从这个标点符号推断出她的感觉应该是十分surprised(惊讶的)。

4. 选A。本文讲述Jean交了个十分投缘的网友,后来却发现对方原来只是一个12岁的小男孩。通过这个故事,短文意在告戒人们不要轻易相信Q友,答案选A。

中考英语阅读·一辈子的朋友

朋友与你相互嬉闹,朋友与你互掏腰包;朋友与你互相惦记,朋友与你心有灵犀;朋友与你有苦共担,朋友与有乐同欢……请读读这篇真挚的友情故事。

Linda Evans was my best friend—like the sister I never had. We did everything together: piano lessons, movies, swimming, horseback riding.

When I was 13, my family moved away. Linda and I kept in touch through letters, and we saw each other on special time—like my wedding (婚礼) and Linda?s. Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often. One day a card that I sent came back, stamped “Address (地址) Unknown. ” I had no idea how to find Linda. Over the years, I missed Linda very much. I wanted to share (分享) happiness of my children and then grandchildren. And I needed to share my sadness when my brother and then mother died. There was an empty place in my heart that only a friend like Linda could fill.

One day I was reading a newspaper when I noticed a photo of a young woman who looked very much like Linda and whose last name was Wagman — Linda?s married name. “There must be thousands of Wagmans,” I thought, but J still wrote to her.

She called as soon as she got my letter. “Mrs Tobin!” she said excitedly, “Linda Evans Wagman is my mother. ”

Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years, laughed and cried and caught up on each other?s lives. Now the empty place in my heart is filled. And there?s one thing that Linda and I know for sure: We won?t lose each other again!

根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

1. The writer went to piano lessons with Linda Evans _______.

A. at the age of 13 B. before she got married

C. after they moved to new homes D. before the writer?s family moved away

2. They didn?t often write to each other because they _______.

A. got marriedB. had little time to do so

C. didn?t like writing lettersD. could see each other on special time

3. There was an empty place in the writer?s heart because she _______.

A. was in troubleB. didn?t know Linda?s address

C. received the card that she sent D. didn?t have a friend like Linda to share her happiness or sadness

4. The writer was happy when she _______.

A. read the newspaper B. heard Linda?s voice on the phone

C. met a young woman who looked a lot like Linda D. wrote to the woman whose last name was Wagman

5. They haven?t kept in touch _______.

A. for about 40 years B. for about 27 yearsC. since they got married D. since the writer?s family moved away

【答案及解析】

1. 选D。开始的时候作者与Linda总是一起去上钢琴课、看电影、游泳、骑马等,但后来在作者13岁的时候,作者一家搬走了,两人只能通过书信联系。比较四个选项,显然只能选D。

2. 选B。根据文章第2段中的Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often 根据文可知,她们之所以没经常写信,是因为她们要忙于照顾孩子,又要搬新家,也就是说,她们没有时间写信。

3. 选D。根据文章第3段内容可知答案。

4. 选B。真正让作者感到高兴的是当她在电话上听到老朋友Linda的声音的时候。而读到报纸的时候和写信的时候都还只是在猜测,那时还谈不上高兴。

5. 选A。根据文章最后一段中的Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years…可知,答案选A。

中考英语幽默阅读·看病

每天都有很多人被病痛折磨着,但有些病却是因为一些不必要的担忧,正如本文中的tailor一样,威吓不少一点忧心,让自己健康快乐一点呢?

A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach. After the doctor had examined him carefully, he said to him, “Well, there?s nothing really wrong with you, I?m glad to say. Your only trouble is that you worry too much. Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago, and I gave him the same advice as I am going to give you. He was worried because he couldn?t pay his tailor?s bills. I told him not to worry about the bills any more. He took my advice and when he came to see me again two days ago, he told me that he now felt quite all right again. ” “Yes, I know all about that,” answered the patient sadly. “You see, I?m that man?s tailor!”

根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。

1. The tailor went to see his doctor because he has got a headache.

2. There is nothing serious with the tailor.

3. A man with the same trouble as the tailor a few days ago.

4. The doctor gave the man and the tailor the same advice.

5. The tailor was worried because a man couldn?t pay his bills.

【答案及解析】

1. 选F。根据第1句A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach可知本题是错误的。

2. 选T。根据…there is no thing really wrong with you (tailor)可知裁缝的身体并没有什么大碍,故可判断此题与短文内容相符。

3. 选F。根据句子Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago可知本题所叙述的时间与短文内容不一致,因此可判断此题是错误的。

4. 选T。根据…and I gave him the same advice as I am going to give you可知答案。

5. 选T。通读全文我们可知:上一个病人是担心他自己不能付钱给他的裁缝,而这个裁缝的病因却是因为担心那个人不能付钱给他的。

中考英语阅读理解----母爱

慈母手中线,游子身上衣,谁言寸草心,报得三春晖。母爱是世界上最伟大、最无私的,她宽容大度,她不求回报,她为子女付出很多很多……

I?ve loved my mother?s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be the more wonderful

thing in the world.

Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she?d said again, “it?s for Elizabeth. ”

I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.

They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface(表面)”.

As years passed I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive(原谅) me.

I posted the letter and waited for her answer. None came.

My hope turned to disappointment(失望), then little interest and, finally, peace— it seemed that nothing happened. I couldn?t be sure that the letter had even got to mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

Now the present of her desk told, as she?d never been abl

高一英语故事阅读理解

e to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside —a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.

Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder than words.

根据短文内容,选择最佳答案。

1. The writer began to love her mother?s desk ______.

A. after Mother died B. before she became a writer C. when she was a childD. when Mother gave it to her

2. The passage shows that ______.

A. mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter

B. mother was too serious about everything her daughter had done

C. mother cared much about her daughter in wordsD. mother wrote to her daughter in careful words

3. The word “gulf” in the passage means ______.

A. deep understanding between the old and the young B. different ideas between the mother and the daughter

C. free talks between mother and daughter D. part of the sea going far in land

4. What did mother do with her daughter?s letter asking forgiveness?

A. She had never received the letter. B. For years, she often talked about the letter.

C. She didn?t forgive her daughter at all in all her life. D. She read the letter again and again till she died.

5. What?s the best title of the passage?

A. My letter to Mother B. Mother and Children

C. My mother?s Desk D. Talks between Mother and Me

【答案及解析】

1. 选C。根据I?ve loved my mother?s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. 可知作者当时还是个小孩子,故选C。

2. 选A。由But she lived “on the surface ”. 和全文内容可知,作者的母亲表面上很冷漠,但心里充满了对作者的爱,正确答案是A。

3. 选B。从I was “too emotional”. But she lived “on the surface”. 可知此词是指两人之间不同的看法和观点,应选B。

4. 选D。根据…a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times. 可知应选D。

5. 选C。文章的开头I?ve loved my mother?s desk…以及后面的Now the present of her desk told, as she?d never been able to…可知作者是托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情,所以最佳标题应是C。

阅读理解并回答问题

One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York.

“Mr Einstein,” said the friend, “ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”

篇二:高一英语阅读理解基础训练(故事类精选12篇)

故事类

(1)

Son’s Help

Mr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but he was paid much. His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home. So he had enough time when he had a holiday. A few friends of his liked gambling(赌博) and he learned it soon. So he was interested in it and hardly forgot anything except gambling. He lost all his money and later he began to sell the television, watches and so on. His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She had to tell the police. He and his friends were punished for it. And he was hardly sent away. After he came out of lockup(拘留所), he hated her very much and the woman had to leave him.

It was New Year’s Day. Mr. Lang didn’t go to work. He felt lonely and wanted to gamble again. He called his friends and they came soon. But they were afraid the police would come. He told his five-year-old son to go to find out if there were the policemen outside. They waited for a long time and didn’t think the police would come and began to gamble. Suddenly opened the door and in came a few policemen.

“I saw there weren’t any policemen outside, daddy,” said the boy, “so I went to the crossing and asked some to come.”

1. Mr. Lang was paid much because _______.

A. he was a driverB. he worked in a factory

C. he had a lot of work to doD. he had worked there for a long time

2. Mrs. Lang did all housework because _______.

A. she couldn’t find any work

B. she thought her husband was tired

C. her husband spent all time in gambling

D. she wouldn’t stop her husband gambling

3. _______, so he was put into lockup.

A. Mr. Lang often gambled

B. Mr. Lang was late for work

C. Mr. Lang didn’t help his wife at home

D. Mr. Lang wasn’t polite to the police

4. The woman had to leave Mr. Lang because _______.

A. he didn’t love her any longer

B. he wouldn’t stop gambling

C. he had been put into lockup

D. he was hardly sent away by the factory

5. Which of the following is right?

A. The boy hoped his father to be put into lockup again.

B. The boy thought his father needed some policemen.

C. The boy hoped his father to stop gambling soon.

D. The boy hoped his mother to come back.

(1—6 CBDAAB)

【答案与解析】本文讲一个赌棍想要赌钱,因此叫他的儿子把风,可他的儿子却把警察找来的故事。

1. C。细节题。根据第1段第2句话 As a driver, he was busy but he was paid much 可知答案为 C。

2. B。推断题。根据第1段第3句话 His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home 可知答案为 B。

3. A。推断题。根据 His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She had to tell the police 可知答案为 A。

4. A。细节题。根据 …he hated her very much and the woman had to leave him可知答案为 A。

5. B。语义理解题。根据最后一句话 I saw there weren’t any policeman outside, daddy, so I went to the crossing and asked some to come 可知答案为 B。

(2)

136 Crestview Circle

Dover, Connecticut

January 16, 1995

Gander’s Furniture Store

Stamford, Connecticut, 09876

Dear Sir,

I am writing about your January bill, which I am returning with this letter. I am not going to pay this bill. Last month I bought a table and four chairs for $65.50. They were sent to me on December 18. That night one leg of the table broke while my wife was putting our dinner on it. It fell on one of the chair, and that broke, too. Our $ 2.50 steak(牛排) landed on the floor, and the dog ate it.

I spoke to the salesmen who had sold me the table and the chairs. He told me to write you a letter. I wrote you on December 20, saying that I was not going to pay for the furniture. On December 21 some men came and took it back to the store.

Please do something about your records. I do not want to receive another bill for the furniture which I returned.

Yours truly

Alberts Robbins

1. From the letter we can conclude that Mr Robbins had actually paid _______ for the table and the four chairs.

A. $ 65.50 B. $ 68.00 C. $ 2.50 D. no money

2. Why do you think Mr Robbins write the letter to the furniture store?

A. He had paid for the furniture but was asked to pay again.

B. He didn’t want to receive a second bill for the furniture he had returned.

C. The furniture he bought was badly made and he wanted to return it.

D. He wanted the manager to scold the salesmen for the bad furniture.

3. Try to guess the mood(心情) when Mr Robbins was writing the letter.

A. He was angry. B. He was disappointed

C. He was anxious.D. He was friendly.

【答案与解析】 这是一封信,作者写这封信的目的是想向收信人说明他不准备付这套桌椅的费用,因为这套桌椅刚送到他家的当天晚上就坏了。

1. D。细节题。根据正文第1段第1、2句 …which I am returning with this letter. I am not going to pay this bill 可知答案为D。

2. B。细节题。根据正文最后一段第2句 I do not want to receive another bill for the furniture which I returned 可知答案为 B。

3. A。判断题。根据正文第1段 That night one leg of the table broke while my wife was putting our dinner on it. It fell on one of the chairs, and that broke too 可知答案为 A。

(3)

Kate: Has your sister’s baby arrived yet?

John: Yes, I’ve been an uncle since yesterday noon.

Kate: Congratulations! Is it a boy or a girl?

John: An eight-pound boy. They named him Francis. That’s spelled with an “i” before the “s”,

you know.

Kate: That’s right. Frances with an “e” is a girl’s name. But they are both pronounced the same.

Why did they name your nephew Francis?

John: I don’t know. They considered a lot of other names, like Richard, Edward, Philip, David,

and several others.

Kate: What if the baby had been a girl? Didn’t they have any girl’s names in mind?

John: They couldn’t agree on any. Whenever he suggested a girl’s name, she said, “I hate that

name!” Some people have very strong feelings about names.

Kate: I think most people do. Sometimes I decided not to like someone I haven’t even met, just

because I don’t like his name.

John: That reminds me of something I read a few days ago. Somebody had found out that school

children with certain names get low marks in school just because of their names.

Kate: Their family names?

John: No, their first names. That’s what the article said.

1. The first sentence “Has your sister’s baby arrived yet?” means _______.

A. Has your sister’s baby come here yet?

B. Has your sister’s baby reached your home yet?

C. Has your sister’s baby been sent to you yet?

D. Has your sister given birth to that baby yet?

2. Which of the following is NOT true according to this passage?

A. Francis is boy’s name.B. Frances is a girl’s name.

C. Francis and Frances have the same pronunciation.

D. There is no difference between Francis and Frances.

3. According to the passage, we can infer that a nephew is _______.

A. a baby boy B. a baby girl

C. the son of one’s brother’s or sister’s D. the daughter of one’s brother’s or sister’s.

4. Reading the passage, we can know _______.

A. Americans have only first names B. Americans have only family names

C. Americans have both first names and family names

D. Americans have either first names or family names

【答案与解析】本文是一篇对话,是 John 和 Kate 关于人的名字的谈论。

1. D。细节判断题。根据原文 John 说的话 Yes, I’ve been a uncle since yesterday noon可知 Kate 是问 John 他的姐姐生了小孩没有。所以正确答案为 D。

2. D。细节题。根据原文可知 John 的姐姐生了个男孩,取名 Francis,Francis 是男孩名,而 Frances 是女孩名。Francis 和 Frances 的读音是相同的。由此可判断出此题正确答案为 D。

3. C。推断题。根据原文可知 John 的姐姐生了个男孩,取名 Francis。然后再根据Kat问 John 的话可推知 nephew 是指一个人的 sister 或 brother 的儿子。所以答案为 C。

4. C。细节题。根据最后两句 Kate 和 John 的话 Their family names? No, their first names…可知此题答案为 C。

(4)

Another Reason

It was a quiet village in which there was a military camp. It was far from the towns and cities and there were some high mountains around. Of course it was a good place for training the new soldiers. But it was difficult for the young men to go outside. Mr. White, an officer of forty, was strict with them and he hardly let them leave the camp.

Once Mr. White was ill in bed. He couldn’t work and a young officer, Mr. Hunt, began to train the new soldiers instead of him. He knew the young men well and let nine soldiers go to the nearest town to have a holiday. But night fell and none came back to the camp. He was worried about it and stood at the gate. It was five to twelve when Mr. Hunt decided to go to the town and see what was happening with the young men. He started the car quickly and set off. At that moment the nine soldiers came back. It seemed they were all drunk. Of course they found the officer was angry.

“I’m sorry, sir,” said the first soldier. “I left the town on time. But something was wrong with my bus on my way here. I had to buy a horse and made it run fast. Bad luck! It died and I had to run back.”

And the other seven soldiers said they were late for the same reasons. It was the last soldier’s turn. He said, “I’m sorry, sir. I got on a bus on time, but…”

Having heard this, the officer became even angrier and stopped him at once. He called out, “If you say something was wrong with your bus, I’ll punish you at once!”

“No, no, sir,” said the young man. “My bus was all right, but the dead horses were in its way!”

1. The military camp was built in the village to _______.

A. stop the soldiers going to towns

B. stop the soldiers meeting their friends

C. train the new soldiers

D. make the young men live quietly

2. Mr. Hunt let the nine soldiers have a holiday because _______.

A. he was kind to them

B. they felt lonely

C. they had something important to do

D. they were the best of all

3. The young officer was worried because _______.

A. a traffic accident had happened

B. he was afraid something happened to the nine soldiers

C. the nine soldiers didn’t come back on time

D. the nine soldiers drank too much in the town

4. The nine soldiers returned to the camp late because _______.

A. something was wrong with their buses

B. their horses died on the return way

C. it took them much time to run back

D. they all had drunk much in the town

5. Which answer do you think right?

A. I’ll believe only the last soldier.

B. The officer believed the nine soldiers.

C. I’ll believe none of the nine soldiers.

D. The officer won’t punish his soldiers.

【答案与解析】本文讲9个士兵为自己没有按时返回军营找借口开脱的故事。

1. C。细节题。根据第1段第2句和第3句 It was far from the towns and cities and there were some high mountains around. Of course it was a good place for training the new soldiers 可知答案为 C。

2. A。推断题。根据第2段第3句 He knew the young men well and let nine soldiers go to the nearest town to have a holiday 可知答案为 A。

3. B。推断题。根据 …Mr. Hunt decided to go to the town and see what was happening with the young men 可知答案为 B。

4. D。细节题。根据 It seemed they were all drunk 可知答案为 D。

5. C。推断题。那9个士兵在为自己的晚归找借口,他们是在说谎,因此应该选择C。

(5)

I Don’t Think I Wrote Wrong

Lao Yang was born in a small town. He liked reading when he studied at school. He thought the writers were respected(尊敬) and could get a lot of money. He wrote a lot of stories and posted them to the editorial departments (编辑部) but didn’t receive any answers.

Now he works in a factory. He’s busy at work. When he’s free, he always reads something. He always remembers he hoped to be a writer when he was young. One day, Xiao Ping, his ten-year-old daughter, came back. She looked worried and didn’t eat anything. She said Miss GAO, her Chinese teacher, told them to write a solicit article(征文) “My Father” that evening. But she did not know what to write.

“That’s easy,” said Lao Yang. “Let me help you.”

Then he sat down to write the solicit article at once. He easily finished it on time. He was sure Miss GAO would like it. But one afternoon he asked his daughter if the article had been chosen to post to the editorial department.

“My teacher said your article digressed from the subject(离题),” said the girl.

“I don’t think so,” Lao Yang shouted angrily. “I described(描写) just my father!”

1. Lao Yang wrote a lot of stories because _______.

A. he likes reading

篇三:高二英语黄金阅读理解:故事类(含详解)

二、故事类

(1)

In the last fifty years, a lot of people have left Europe and gone to live in Australia. One of them was a Hungarian man. He lived in Australia for a long time, and he had a lot of good friends there. He always said to them, “Australia is beautiful, but Hungary is beautiful, too.” Then one year he said to his friends, “I’m going to go back to Hungary to visit my home town.” All his friends said to him, “We want to go with you, because you often say Hungary is a beautiful country, and we want to visit it.” The Hungarian Australian took his friends from Sydney to Rome in a big plane, and then they went from Rome to Budapest in a train as they wanted to see the mountains, and the villages and the towns.

They stayed in Budapest nearly a week, and they liked it very much. One day they went to the zoo in Budapest and saw two kangaroos there.

These Australians were very happy because kangaroos were from their home town. They said to them, “Come here, old friends! Come and see your Australian brothers!” But the kangaroos did not move.

But then the Hungarian Australian spoke to them in Hungarian, “Come here!” he said, and both of the kangaroos ran to him.

The other Australians laughed and said, “Look at that. They’re Australians, but they only know Hungarian!”

1. The Hungarian moved to Australia _______.

A. last year B. a few years ago

C. about 50 years ago D. over 100 years ago

2. The Hungarian wanted to go back to Hungary to _______.

A. see the kangaroos B. his home town

C. visit his old friends there D. pay a visit to the zoo

3. How did they get to Budapest from Sydney?

A. By air and by train. B. By ship.

C. By air. D. By train.

4. Kangaroo is a kind of famous _______ in Australia.

A. animal B. tree C. language D. plant 【答案与解析】本文讲一个从欧洲移民去澳大利亚的匈牙利人多年后带他的朋友重返故里看到袋鼠时发生的有趣的事。

1. C。细节判断题。运用排除法:由于文章中说 He lived in Australia for a long time,所以可排除 A和 B;根据文章第1句 In the last fifty years… 排除选项 D。故选 C 较为恰当。

2. B。细节题。根据 I’m going to go back to Hungary to visit my home town 可知答案是 B。

3. A。细节题。 根据 The Hungarian Australian took his friends from Sydney to Rome in a big plane, and then they went from Rome to Budapest in a train as they wanted to see the mountains, and the villages and the towns 可知他们从 Sydney 到 Rome 乘的是飞机,然后坐火车从 Rome 到 Budapest,所以他们从 Sydney 到 Budapest 是先乘飞机,再坐火车,故选 A。

4. A。细节判断题。根据 ...both of the kangaroos ran to him 可知 kangaroos 是有生命的,而且会 ran(跑),比较4个答案可知只能选 A。

(2)

When my father was getting ready for work, our house was ruled by knocks and words. He used to come downstairs to breakfast.

The morning paper lay beside his plate. He always read the “Deaths” first, and then he knocked once on the table. One of my sisters brought his bread, already buttered for him. Usually he said nothing, but once I heard him say, “buttered my bread on both sides. ” He read the paper all through breakfast.

Two knocks on the table meant “I am ready for my tea.” If a single knock followed that meant, “More bread, please.”

After breakfast he said, “Boots.” The paper was spread(展开) for him over the back of an arm-chair. Yesterday’s paper was put on the chair for his feet, and his boots were brought to him, freshly cleaned. He read standing at the same time putting on his boots. With one boot finished he said, “Bus.” At that point one of the girls went outside to the garden gate and waited there. Her job was to stop a bus when it came. It came early sometimes and it had to wait for my father. “Overcoat, hat.” One of my sisters had already brushed his overcoat. Now she held it open for him. Another girl came with his hat, nicely brushed. “Handkerchief, pipe(烟斗). ” They were brought and put, with his tobacco(烟草), into his pocket. He looked out of the window and said either “Walking stick” or “Umbrella”. It was handed to him. Ready now, he was still reading the paper. He didn’t put it down until he heard the shout “Bus coming!” Then he kissed my mother and went out. The girls breathed freely.

How lucky a man was to have a wife and five daughters at home!

1. When the father made the first knock, he meant _______.

A. he had begun to read the morning newspaper

B. he was made to feel sad by the” Deaths” news

C. he would start to read the other parts of the paper

D. his breakfast should begin

2. What does “Edith” mean?

A. A kind of bread. B. One of the writer’s sisters.

C. The writer.D. The writer’s mother.

3. All the daughters were quite busy in the morning because _______.

A. their father never helped them

B. their father always gave different instructions at the same time

C. each of them had to start and finish her job just on time

D. they were not clever or quick enough to do their jobs

4. What was the father’s favorite?

A. Reading newspaper. B. Having bread buttered on both sides.

C. Giving instructions. D. Being clean and tidy.

5. From the story we may see that _______.

A. the father was so lazy that he hardly did anything

B. the father was the “centre” of the family

C. Every girl in the family was afraid to do wrong because they didn’t know clearly enough what to do

D. The father was hated by all his daughters

【答案与解析】本文讲一个幸福的男人在早上由他的五个女儿和妻子服侍的故事。

1. D。细节题。根据第3段第2句 then he knocked once on the table. One of my sister brought his bread, already buttered for him 可知答案为 D。

2. B。判断题。根据 I love you very much, Edith. I would love more if you buttered my bread on both sides 可知 Edith 是他女儿的名字。

3. C。判断题。文中描写出了五个女儿早上的忙碌,他们的父亲总是不停地让为她们做事,而且他的命令只限于几个单词,甚至动作,所以应该选择 C。

4. A。推断题。根据第3段最后一句 He read the paper all through the breakfast 以及早饭以后直到上车还在看报纸可知他很喜欢看报纸,因此应该选择 A。

5. B。推断题。看过全文我们知道整个早上他家里所有的人都在为他服务,由此可以看出他的家是以他为中心的,因此应该选择 B。

(3)

I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens and white paper, I decided that the act of writing must be the most wonderful thing in the world.

Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”

I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.

They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface”.

As years passed and I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.

I posted the letter and waited for her answer, none came.

My hope turned to disappointment, then little interest and, finally, peace it seemed that nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

Now the present of her desk told me, as she’d never been able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside — a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.

Give me an answer, my letter asks, in any way you choose, Mother, you always chose the act that speaks louder than words.

1. The writer began to love her mother’s desk _______.

A. after Mother died B. before she became a writer

C. when she was a child D. when mother gave it to her

2. The passage shows that _______.

A. Mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter

B. Mother was too serious about everything her daughter had done

C. Mother cared much about her daughter in words

D. Mother wrote to her daughter in careful words.

3. The world “gulf” in the passage means _______.

A. deep understanding between the old and the young.

B. different ideas between the mother and the daughter.

C. free talks between mother and daughter.

D. part of the sea going far in land.

4. What did Mother do with her daughter’s letter asking for forgiveness?

A. She had never received the letter.

B. For years, she often talked about the letter.

C. She didn’t forgive her daughter at all in all her life.

D. She read the letter again and again till she died.

5. What’s the best title of the passage?

A. My letter to Mother B. Mother and Children

C. My Mother’s Desk D. Talks between Mother and me.

【答案与解析】本文以妈妈的书桌为线索说明了妈妈对女儿的那种深沉的爱。

1.C。细节题。文章中的第1句就告诉我们,当作者是个小孩时(刚有书桌高),就喜欢她妈妈的 desk。

2. A。细节题。在文章中的三、四自然段中,从作者的字里行间我们可知:她妈妈外表冷谈,内心却对女儿充满了爱。

3. B。词义推断题。妈妈的爱只表现在行动上,而作者则想要那种 heart-to-heart talks between mother and daughter所以她们之间就产生了 gulf(隔阂)。由此可知gulf在这里是指妈妈和女儿之间的不同的想法。故选B。

4. D。细节判断题。从文章倒数第2段最后一句话 … a one-page letter, folded and refolded many times 可知妈妈把作者的信读了一遍又一遍。

5. C。主旨题。这个故事是以妈妈的书桌为线索引出的妈妈对作者的那种深沉的爱,所以选 C 项最佳。

(4)

After giving a talk at a high school, I was asked to pay a visit to a special student. An illness had kept the boy home, but he had expressed an interest in meeting me, and it would mean a great deal to him. I agreed.

During the nine-mile drive to his home, I found out something about Matthew. He had muscular dystrophy(肌肉萎缩症). When he was born, the doctor told his parents that he would not live to see five, then they were told he would not make it to ten. Now he was thirteen. He wanted to meet me because I was a gold-medal power lifter, and I knew about overcoming obstacles and going for my dreams.

I spent over one hour talking to Matthew. Never once did he complain or ask, “?” He spoke about winning and succeeding and going for his dreams. Obviously, he knew what he was talking about. He didn’t mention that his classmates had made fun of him because he was different. He just talked about his hopes for the future, and how one day he wanted to lift weight with me.

When we finished talking, I went to my briefcase and pulled out the first gold medal I won and put it around his neck. I told him he was more of a winner and knew more about success and overcoming obstacles than I ever would. He looked at it for a moment, then took it off and handed it back to me. He said, “You are a champion. You earned that medal. Someday when I get to the Olympics and win my own medal, I will show it to you.”

Last summer I received a letter from Matthew’s parents telling me that Matthew had passed away. They wanted me to have a letter he had written to me a few days before:

Dear Rick,

My mom said I should send you a thank-you letter for the picture you sent me. I also want to let you know that the doctors tell me that I don’t have long to live anymore. But I still smile as much as I can.

I told you someday I was going to the Olympics and win a gold medal. But I know now I will never get to do that. But I know I’m a champion, and God knows that too. When I get to Heaven, God will give me my medal and when you get there, I will show it to you. Thank you for loving me.

Yours,

Matthew

1. The boy wanted to meet the author because _______.

A. he was interested in weight lifting

C. he admired the author very much

A. Why do you come to see me?

C. Why does the disease fall on me

A. Matthew is a determined boy

B. Rick used to have the same disease

C. Matthew became a champion finally

D. Rick regarded Matthew as normal

4. The boy refused the author’s medal because _______.

A. he was not worthy of it B. he would not be pitied by others

D. he thought he himself could earn one in the future C. he knew he would die soon B. he wanted to get a gold medal D. he wanted the author to know him B. Why do I have to stay at home? D. Why not give a gold medal to me 2. The underlined part in the third paragraph probably means “_______.” 3. We can infer from the passage that _______.

【答案与解释】这是一个悲壮的故事。Matthew是一个不幸的孩子,他一出生就患了不治之症;一位意志坚强的学生,他奇迹般地活过了五岁、十岁、十三岁??;一位富有骨气的少年,他就是到了阴曹地府,也要向“我”展示他的“金牌”。

1. C。语义理解题。从第 1 段第 2 句话中的 …but he had expressed an interest in meeting me, and it would mean a great deal to him 可得出答案。“”

2. C。词义猜测题。从全文和第 3 段第 2 句话 Never once did he complain or ask, “Why me?” 不难猜出该句子的意思。

3. A。主旨题。通读全文可以得出结论:他是一位意志坚定的好小子。

4. D。主旨题。从第 4 段最后一句话 Someday when I get to the Olympics

and win my own medal, I will show it to you 和文章最后的书信中不难找到答案。

(5)

Maggie was very glad that James was not a frequent visitor to the house. In the children’s opinion, they had something that they couldn’t explain or understand about him and that excited their imagination. He stirred Maggie’s anger, however, so that she often said to her husband, “It’s a mercy that brother of yours doesn’t come oftener.”

In fact James came once a year, unexpectedly, around eight o’clock in the evening, and he stayed for six hours of close discussion with his brother. His arrival was a signal to the children that their bedtime would be delayed. Not that he ever spoke to them or played with them. He took