首页 | 小学 | 初中 | 高中 | 作文 | 英语 | 幼教 | 综合 | 早知道 | 范文大全 |
高考 当前位置:唯才网 > 高中 > 高考 > 正文 唯才网手机站

2016年全国高考仿真模拟试卷

时间:2017-01-14 来源:唯才教育网 本文已影响

篇一:2016年全国高考数学模拟试题及答案

2016年全国高考数学模拟试题及答案

一.选择题:本大题共有12小题,每小题5分,共60分.在每小题给出的四个选项中,只有一

项是符合题目要求的.

(1) 设集合A??1,2?,B??1,2,3?,C??2,3,4?,则(A?B)?C?

(A)?1,2,3?

(B)?1,2,4?

(C)?2,3,4?

(D)?1,2,3,4?

(2) 函数y?21?x?3(x?R)的反函数的解析表达式为

(A)y?log2

2 x?3

(B)y?log2

x?3

2

(C)y?log2

3?x

2

(D)y?log2

2 3?x

(3) 在各项都为正数的等比数列?an?中,首项a1?3,前三项的和为21,则a3?a4?a5?

(A) 33

(B) 72

(C) 84

(D) 189

(4) 在正三棱柱ABC?A1B1C1中,若AB?2,AA1?1,则点A到平面A1BC的距离为

(A

(B

(C

(D

(5) △ABC中,A?

p

,BC?3,则△ABC的周长为 3pp

(A

)B?)?3 (B

)B?)?3

36pp

(C)6sin(B?)?3 (D)6sin(B?)?3

36

(6) 抛物线y?4x2上的一点M到焦点的距离为1,则点M的纵坐标是

(A)

17 16

9.4

9.4

(B)

15 16

8.4 9.7

(C)

7 8

9.9

(D) 0

(7) 在一次歌手大奖赛上,七位评委为某歌手打出的分数如下:

9.4

9.6

去掉一个最高分和一个最低分后,所剩数据的平均值和方差分别为

(A) 9.4,0.484 (B) 9.4,0.016 (C) 9.5,0.04 (D) 9.5,0.016

(8) 设a、b、g为两两不重合的平面,l、m、n为两两不重合的直线,给出下列四个命题:

① 若a?g,b?g,则a//b;

② 若m?a,n?a,m//b,n//b,则a//b;

③ 若a//b,l?a,则l//b;

④ 若a?b?l,b?g?m,g?a?n,l//g,则m//n. 其中真命题的个数是 (A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

S 数学试题 第 1 页(共 4 页)

(9) 设k?1,2,3,4,5,则(x?2)5的展开式中xk的系数不可能是 ...

(A) 10 (10) 若sin(?a)?

(B) 40

(C) 50

(D) 80

12p

,则cos(?2a)? 33

171(B)? (C) (D)

933

22xy

(11) 点P(?3,1)在椭圆2?2?1(a?b?0)的左准线上.过点P且方向为a?(2,?5)的光线,

ab

经过直线y??2反射后通过椭圆的左焦点,则这个椭圆的离心率为 11 (B) (C

(D) 23

(12) 四棱锥的8条棱分别代表8种不同的化工产品,有公共点的两条棱所代表的化工产品放在

(A

同一仓库是危险的,没有公共点的两条棱所代表的化工产品放在同一仓库是安全的.现打算用编号为①、②、③、④的4个仓库存放这8种化工产品,那么安全存放的不同方法种数为 (A) 96

(B) 48

(C) 24

(D) 0

p67(A)?

9

第二卷(非选择题 共90分)

注意事项:

请用书写黑色字迹的0.5毫米的签字笔在答题卡上指定区域内作答,在试题卷上作答一律无效。

二.填空题:本大题共有6小题,每小题4分,共24分.把答案填写在答题卡相应位置上. (13) 命题“若a?b,则2a?2b?1”的否命题为. (14) 曲线y?x3?x?1在点(1,3)处的切线方程是 (15) 函

数y? (16) 若3a?0.618,a?[k,k?1),k?Z,则k?

(17) 已知a、b为常数,若f(x)?x2?4x?3,f(ax?b)?x2?10x?24,则5a?b?▲.

(18) 在△ABC中,O为中线AM上的一个动点,若AM?2,则OA?(OB?OC)的最小值是

▲ .

S 数学试题 第 2 页(共 4 页)

????????????

三.解答题:本大题共5小题,共66分.解答应写出文字说明、证明过程或演算步骤. (19) (本小题满分12分)

如图圆O1与圆O2的半径都等于1,O1O2?4.过动点P分别作圆O1、圆O2的切线PM、

PN(M、N分别为切点)

,使得PM?.试建立平面直角坐标系,并求动点P的轨迹方程.

(20) (本小题满分12分,每小问满分4分)

甲、乙各两人射击一次,击中目标的概率分别是

23

和.假设两人射击是否击中目标,相34

互之间没有影响;每人各次射击是否击中目标,相互之间也没有影响. (Ⅰ) 求甲射击4次,至少有1次未击中目标的概率; ...

(Ⅱ) 求两人各射击4次,甲恰好击中目标2次且乙恰好击中目标3次的概率;

(Ⅲ) 假设某人连续2次未击中目标,则中止其射击.问:乙恰好射击5次后,被中止射击...

的概率是多少?

(21) (本小题满分14分,第一小问满分6分,第二、第三小问满分各4分)

如图,在五棱锥S?ABCDE中,SA?底面ABCDE,SA

?AB?AE?2,

BC?DE??BAE??BCD??CDE?120?.

(Ⅰ) 求异面直线CD与SB所成的角(用反三角函数值表示); (Ⅱ) 求证BC?平面SAB;

(Ⅲ) 用反三角函数值表示二面角B?SC?D的大

小(本小问不必写出解答过程).

(22) (本小题满分14分,第一小问满分4分,第二小

问满分10分)

已知a?R,函数f(x)?x|x?a|.

(Ⅰ) 当a?2时,求使f(x)?x成立的x的集合; (Ⅱ) 求函数y?f(x)在区间[1,2]上的最小值.

(23) (本小题满分14分,第一小问满分2分,第二、第三小问满分各6分)

S 数学试题 第 3 页(共 4 页)

2

S

A

EB

C

设数列?an?的前n项和为Sn,已知a1?1,a2?6,a3?11,且

(5n?8)Sn?1?(5n?2)Sn?An?B,n?1,2,3,?,

其中A、B为常数. (Ⅰ) 求A与B的值;

(Ⅱ) 证明数列?an?为等差数列;

(Ⅲ)

证明不等式1对任何正整数m、n都成立.

S 数学试题 第 4 页(共 4 页)

参考答案

一.选择题:本题考查基本概念和基本运算.每小题5分,满分60分.

解析:

(1) (A?B)?C??1,2???2,3,4???1,2,3,4?.

(2) 由已知得,21?x?y?3,∴1?x?log2(y?3),x?1?log2(y?3),即

x?log2

所求的反函数为y

?log2

2

,因此y?3

2

. x?3

(3) 设数列?an?的公比为q(q?0),则a1(1?q?q2)?21,∵a1?3,∴q2?q?6?0

,这个方

程的正根为q?2,∴

a3?a4?a5?(a

1?a2?a3)q2?21?4

?84.

(4) 取BC的中点M,连结AM、A1M,可证平面A1AM?

平面A1BC.作AH?A1M,垂足

为H,则AH?平面A1BC.在Rt△A1AM中,AA1?1,AM?A1M?2,∴

AH?

(5) 由正弦定理得,

pabc

,而A?,BC?3,∴b?B,??

3sinAsinBsinC

c?C,∴

b?c?B?sinC)?B?sin(

2pppp?B)]?cos(B?)?6cos(B?)

3333

pp

?6sin(B?).∴a?b?c?6sin(B?)?3.

66

111

(6) 抛物线的标准方程为x2?y,F(0,),准线方程为y??,M(x0,y0),则由抛物线

41616

151

的定义得,1?y0?,即y0?.

1616

1

(7) 去掉一个最高分9.9和一个最低分8.4后,平均值为?(9.4?9.4?9.6?9.4?9.7)?9.5,

5

1

方差为S2?[(?0.1)2?(?0.1)2?(0.1)2?(?0.1)2?(0.2)2]?

0.016.

5

(8) 在四个命题中,①、②是假命题,③、④是真命题.

kk

2,其值分别为1,10,40,80,80,32. (9) 在(x?2)

5的展开式中xk的系数为C5

2p2ppp7

?2a)??cos[p??2a)]???a)]?2sin2?a)?1??. 33669

????a2

(11)首先?3,椭圆的左焦点F(?c,0)关于直线y??2的对称点为G(?c,?4),则PG//a,由

c????. PG?(3?c,?5),a?(2,?5),得c?1.故ae?(10)cos(

S 数学试题参考答案 第 1 页(共 5 页)

篇二:2016新课标全国高考英语模拟试题及答案(一)

2016新课标全国高考英语模拟试题及答案(一)

第Ⅰ卷

第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)

第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Before leaving work, Steve Lee likes to use his cell phone to turn on his heat and air conditioner system at home.So by the time he gets through traffic into his front door, the temperature inside is perfect.You may wonder what a so-called smart home can do inside.

Lee works for a company called Smart home.com, testing and living with many of his company's home automation gadgets(自动化小配件), like this multifunction touch screen that controls devices around the house and even connects to the Internet traffic cameras.

“I have cameras, and they follow all the way down the freeway to work, ”said Lee with pride, “What's going on at home when you are away? No problem, install some wireless cameras and controllers and from any computer in the world with an Internet connection, you can watch your house.”

“You can check on the house, and I can look at the temperature.Believe it or not, if I want to turn on lights ahead of time, I can, ”added Lee.

kitchen counter lights at his boss' house in Wisconsin.Steve did have permission to log on(登录).

“If you do know the password and you want to play a trick on your wife, you could turn lights on and off remotely.”

This new technology, which can automatically turn on water sprinklers when humidity is low, or turn off a pool pump when it is not in use, is no longer expensive.Several hundred dollars for a basic system is enough and it is not hard to install.

Sure the convenience is nice but many people who like the security advantages like making sure kids are safe with the help of camera monitors and bedside alerts.

“I can notice that maybe one of my children wakes up in the middle of the night once the light switch is turned on.”

What a smart home can't do is get you a snack and you have to leave the couch for that.

解题导语:本文主要介绍了一种智能化住宅,人们可以通过手机对家里的一些电器进行远程遥控。

1.What does the underlined word “password” in Paragraph 5 mean?

A.Security code.B.Crossword.

C.Passport. D.Touch screen.

解析:词义猜测题。联系后句中的“log on”可知是需要密码才能登录。

答案:A

2.What can be inferred from this passage?

A.Steve's boss trusted him very much.

B.Steve doesn't like to play jokes on his family.

C.Steve could log on his boss' home because he had been given the key.

D.It's expensive and difficult to apply a basic smart home system.

解析:推理判断题。从第五段史蒂芬有老板住宅的网上登录密码可推知老板很信任他。

答案:A

3.According to the passage, the following is often a must for a smart home EXCEPT a________.

A.cell phone

C.cameraB.computerD.car

解析:细节理解题。手机、相机和电脑是智能住宅的配套装臵,它们起着遥控和监控的作用。

答案:D

4.In which section of a newspaper will this passage probably be found?

A.Entertainment. B.Science & Technology.

C.Health & Care. D.Biography.

解析:文章出处题。本文讲的是智能化住宅的产生和运用,故本文很可能出自报纸中的“科技”栏目。

答案:B

B

Since the first Earth Day in 1970,Americans have gotten a lot “greener”

toward the environment.“We didn't know at that time that there even was an environment,let alone that there was a problem with it,” says Bruce Anderson,president of Earth Day USA.

But what began as nothing important in public affairs has grown into a social movement.Business people,political leaders,university professors,and especially millions of grass-roots Americans are taking part in the movement.“The understanding has increased many,many times,”says Gaylord Nelson,the former governor from Wisconsin,who thought up the first Earth Day.

According to US government reports,emissions(排放)from cars and trucks have dropped from 10.3 million tons a year to 5.5 million tons.The number of cities producing CO beyond the standard has been reduced from 40 to 9.Although serious problems still remain and need to be dealt with,the world is a safer and healthier place.A kind of “green thinking ” has become part of practices.

Great improvement has been achieved.In 1988 there were only 600 recycling programs;today in 1995 there are about 6,600.Advanced lights,motors,and building designs have helped save a lot of energy and therefore prevented pollution.

Twenty-five years ago,there were hardly any education programs for environment.Today,it's hard to find a public school,university,or law school that does not have such a kind of program.“Until we do that,nothing else will change!” says Bruce Anderson.

解题导语:本文体裁为说明文。主要介绍了自从1970年的第一个“地球日”以来,美国人在环境保护认识上的变化以及他们采取了一些有效措施积极应对环境问

题等。文章最后还指出了教育保护方面的重要性。

5.According to Anderson,before 1970,Americans had little idea about________.

A.the social movement

B.recycling techniques

C.environmental problems

D.the importance of Earth Day

解析:细节理解题。根据第一段的“We didn't know at that time that there even was an environment,let alone that there was a problem with it...”(那时候我们甚至不知道环境的存在,更别提环境问题了??)可知,当时美国人对环境问题没有足够的认识。

答案:C

6.Where does the support for environmental protection mainly come from?

A.The grass-roots level.

B.The bu(转 自 于:wWW.Hn1C.cOM 唯才教育 网:2016年全国高考仿真模拟试卷)siness circle.

C.Government officials.

D.University professors.

解析:细节理解题。根据第二段第二句可知,这里强调了这个活动的支持者应该是那些普通的美国民众。

答案:A

7.What have Americans achieved in environmental protection?

A.They have cut car emissions to the lowest.

篇三:2016年新课标全国高考英语模拟试题(一)

2016年新课标全国高考英语模拟试题(一)

第Ⅰ卷

第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)

第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Before leaving work, Steve Lee likes to use his cell phone to turn on his heat and air conditioner system at home.So by the time he gets through traffic into his front door, the temperature inside is perfect.You may wonder what a so-called smart home can do inside.

Lee works for a company called Smart home.com, testing and living with many of his company's home automation gadgets(自动化小配件), like this multifunction touch screen that controls devices around the house and even connects to the Internet traffic cameras.

“I have cameras, and they follow all the way down the freeway to work, ”said Lee with pride, “What's going on at home when you are away? No problem, install some wireless cameras and controllers and from any computer in the world with an Internet connection, you can watch your house.”

“You can check on the house, and I can look at the temperature.Believe it or not, if I want to turn on lights ahead of time, I can, ”added Lee.

We sat in Steve's California kitchen and with the right on the kitchen counter lights at his boss' house in Wisconsin.Steve did have permission to log on(登录).

“If you do know the password and you want to play a trick on your wife, you could turn lights on and off remotely.”

This new technology, which can automatically turn on water sprinklers when humidity is low, or turn off a pool pump when it is not in use, is no longer expensive.Several hundred dollars for a basic system is enough and it is not hard to install.

Sure the convenience is nice but many people who like the security advantages like making sure kids are safe with the help of camera monitors and bedside alerts.

“I can notice that maybe one of my children wakes up in the middle of the night once the light switch is turned on.”

What a smart home can't do is get you a snack and you have to leave the couch for that.

1.What does the underlined word “password” in Paragraph 5 mean?

A.Security code.B.Crossword.

C.Passport. D.Touch screen.

2.What can be inferred from this passage?

A.Steve's boss trusted him very much.

B.Steve doesn't like to play jokes on his family.

C.Steve could log on his boss' home because he had been given the key.

D.It's expensive and difficult to apply a basic smart home system.

3.According to the passage, the following is often a must for a smart home EXCEPT a________.

A.cell phone B.computer

C.cameraD.car

4.In which section of a newspaper will this passage probably be found?

A.Entertainment. B.Science & Technology.

C.Health & Care. D.Biography.

B

Since the first Earth Day in 1970,Americans have gotten a lot “greener” toward the environment.“We didn't know at that time that there even was an environment,let alone that there was a problem with it,” says Bruce Anderson,president of Earth Day USA.

But what began as nothing important in public affairs has grown into a social movement.Business people,political leaders,university professors,and especially millions of grass-roots Americans are taking part in the movement.“The understanding has increased many,many times,”says Gaylord Nelson,the former governor from Wisconsin,who thought up the first Earth Day.

According to US government reports,emissions(排放)from cars and trucks have dropped from 10.3 million tons a year to 5.5 million tons.The number of cities producing CO beyond the standard has been reduced from 40 to 9.Although serious problems still remain and need to be dealt with,the world is a safer and healthier place.A kind of “green thinking ” has become part of practices.

Great improvement has been achieved.In 1988 there were only 600 recycling programs;today in 1995 there are about 6,600.Advanced lights,motors,and building designs have helped save a lot of energy and therefore prevented pollution.

Twenty-five years ago,there were hardly any education programs for environment.Today,it's hard to find a public school,university,or law school that does not have such a kind of program.“Until we do that,nothing else will change!” says Bruce Anderson.

5.According to Anderson,before 1970,Americans had little idea about________.

A.the social movement

B.recycling techniques

C.environmental problems

D.the importance of Earth Day

6.Where does the support for environmental protection mainly come from?

A.The grass-roots level.

B.The business circle.

C.Government officials.

D.University professors.

7.What have Americans achieved in environmental protection?

A.They have cut car emissions to the lowest.

B.They have settled their environmental problems.

C.They have lowered their CO levels in forty cities.

D.They have reduced pollution through effective measures.

8.What is especially important for environmental protection according to the last paragraph?

A.Education. B.Planning.

C.Green living. D.CO reduction.

C

One of the latest trends(趋势) in American childcare is Chinese au pairs.Au Pair in Stamford,Conn,for example,has got increasing numbers of requests for Chinese au pairs from zero to around

4,000 since 2004.And that's true all across the country.

“I thought it would be very useful for him to learn Chinese at an early age,” Joseph Stocke,the managing director of a company,says of his 2-year-old son.“I would at least like to give him the chance to use the language in the future.” After only six months of being cared for by a 25-year-old woman from China,the boy can already understand basic Chinese daily expressions,his dad says.

Li Drake,a Chinese native raising two children in Minnesota with an American husband,had another reason for looking for an au pair from China:She didn't want her children to miss out on their roots.“Because I am Chinese,my husband and I wanted the children to keep exposed to(接触)the language and culture.” she says.

“Staying with a native speaker is better for children than simply sitting in a classroom,” says Suzanne Flynn,a professor in language education of Children.“But parents must understand that just one year with an au pair is unlikely to produce wonders.Complete mastery demands continued learning until the age of 10 or 12.”

The popularity of au pairs from China has been strengthened by the increasing numbers of American parents who want their children to learn Chinese.It is expected that American demand for au pairs will continue to rise in the next few years.

9.What does that term “au pair” in the text mean?

A.A mother raising her children on her own.

B.A child learning a foreign language at home.

C.A professor in language education of children.

D.A young foreign woman taking care of children.

10.Li Drake has her children study Chinese because she wants them________.

A.to live in China some day

B.to speak the language at home

C.to catch up with other children

D.to learn about the Chinese culture

11.What can we infer from the text?

A.Learning Chinese is becoming popular in America.

B.Educated women do better in looking after children.

C.Chinese au pairs need to improve their English skills.

D.Children can learn a foreign language well in six months.

D

NEW YORK-Australian mining enterprise Clive Palmer on Tuesday unveiled(公布)blueprints for TitanicⅡ, a modern copy of the doomed ocean liner, although he didn't call the ship unsinkable any more.

The ship will largely recreate the design and decoration of the fabled original, with some modifications to keep it in line with current safety rules and shipbuilding practices, and the addition of some modern comforts such as air conditioning, Palmer said at a press conference in New York.

The three passenger classes, however, will be prevented from mingling(混杂), as in 1912, Palmer said.“I'm not too superstitious(迷信的).”Palmer said when asked whether recreating a ship best-known for sinking was tempting fate.

White Star Line, the operator of the original ship, had said the Titanic was designed to be unsinkable.About 1, 500 people died on Titanic's maiden voyage in 1912 from Southampton to

New York after the ship collided with an iceberg in the North Atlantic.

Palmer, who created the company Blue Star Line last year, refused to make a similar boast. “Anything will sink if you put a hole in it, ” Palmer said.“I think it would be very cavalier to say it.”

Unlike the original, TitanicⅡwill have more than enough space in its lifeboats for every person on board and will have additional escape staircases.Markku Kanerva, sales director at Deltamarin, the Finnish company designing the ship, said it would be the “safest cruise ship in the world”.

Palmer refused to answer questions about the project's cost.Although the Titanic was the world's largest ship in her time, she would be smaller than many of today's modern cruise ships.

“It's not about the money,” Palmer said.“I've got enough money for it.I think that's all that matters.”

Forbes estimated Palmer's net worth to be $795 million in 2012.He describes himself as a billionaire.

TitanicⅡwill be built by Chinese state-owned CSC Jinling Shipyard, which has already built four ore carriers for Palmer's mining business, he said.The contract to build TitanicⅡhas not yet been signed, Palmer said.

12.What can be inferred about TitanicⅡfrom the passage?

A.TitanicⅡwill have more space in its lifeboats than the Titanic.

B.TitanicⅡwill be the largest cruise ship in the world.

C.TitanicⅡwill allow different classes of passengers to mingle.

D.TitanicⅡwill be a real unsinkable cruise ship.

13.Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A.1,500 people died on Titanic's maiden voyage in 1912.

B.The Titanic collided with an iceberg in the South Pacific.

C.The Titanic was equipped with air conditioning.

D.The Titanic was the world's largest ship at that time.

14.What's the author's purpose of writing the passage?

A.To tell us the story of the Titanic.

B.To tell us TitanicⅡwill cost a lot of money.

C.To tell us about the future Titanic.

D.To tell us a Chinese Shipyard will build TitanicⅡ.

15.What's the best title of the passage?

A.The Old Titanic

B.The Blueprints of TitanicⅡ

C.The Unsinkable TitanicⅡ

D.Clive Palmer-A Billionaire

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Tips for Cooking on a Tight Schedule

From my experience,there are three main reasons why people don't cook more often:ability,money and time,wisdom about how to make the most of the time you spend in the kitchen.Here are three tips for

great cooking on a tight schedule:

1.Think ahead.The moments when I think cooking is a pain are when I'm already hungry and there is nothing ready to eat.So think ahead of the coming week.When will you have time to cook? Do you have the right materials already?2.Make your time worth it.When you do find time to cook a meal,make the most of it and save yourself time later on.Are you making one loaf of bread?takes around the same amount of time to make more of something.So save yourself the effort for a future meal.

3.,but one of the best tools for making cooking worth your time is experimentation.It gives you the chance to hit upon new ideas and recipes that can work well with your appetite and schedule.The more you learn and the more you try,the more ability you have to take control of your food and your schedule. you from making some great changes in the way you eat and live!

A.Try new things.

B.Ability is easily improved.

C.Make three or four instead.

D.Understand your food better.

E.Cooking is a burden for many people.

F.Let cooking and living simply be a joy rather than a burden.

G.A little time planning ahead can save a lot of work later on.

第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。

Joe Simpson and Simon Yates were the first people to climb the West Face of the Siula Grande in the Andes mountains.They reached the ,but on their way back conditions were fell and broke his leg.They both knew that if ,he would probably get Simon decided to risk try to lower Joe down the mountain on a rope(绳). ,or hear each other and,,Simon lowered his friend over the edge of a precipice(峭壁).It ,after more than an hour in the dark and the icy cold,Simon had ,裂缝)in the ice below.He had no food or water and he was in terrible pain.He couldn't walk,,,but he didn't want to days later,in the middle of the night,he heard Joe's ,a few meters from their tent,still alive.

21.A.hurriedly B.carefully C.successfully D.early

22.A.difficult B.similarC.special D.normal