首页 | 小学 | 初中 | 高中 | 作文 | 英语 | 幼教 | 综合 | 早知道 |
初中英语 当前位置:唯才教育网 > 英语 > 初中英语 > 正文 唯才教育网手机站

初中英语语法一般将来时练习题

时间:2016-04-12 来源:唯才教育网 本文已影响

篇一:初中英语语法 一般将来时练习题

一、单项选择 () 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.A. will be going to B. will going to beC. is going to be D. will go to be () 2. Charlie ________ here next month. A. isn't working B. doesn't working C. isn't going to working D. won't work () 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week. A. will be; isB. is; isC. will be; will be D. is; will be () 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening. A. was B. is going to have C. will have D. is going to be () 5. -_____ you ______ free tomorrow? - No. I _____ free the day after tomorrow. A. Are; going to; willB. Are; going to be; willC. Are; going to; will beD. Are; going to be; will be () 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday. A. will gives B. will give C. gives D. give () 7. - Shall I buy a cup of tea for you? -________. (不,不要。) A. No, you won't. B. No, you aren't.C. No, please don't. D. No, please. () 8. - Where is the morning paper? - I ________ if for you at once. A. getB. am getting C. to get D. will get () 9. ________ a concert next Saturday?A. There will beB. Will there be C. There can be D. There are () 10. If they come, we ________ a meeting. A. haveB. will have C. had D. would have () 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday. A. givesB. gave C. will giving D. is going to giving () 12. He ________ to us as soon as he gets there. A. writes B. has written C. will write D. wrote () 13. He ________ in three days. A. coming backB. came backC. will come back D. is going to coming back () 14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating. A. isn't rainB. won't rain C. doesn't rain D. doesn't fine () 15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow? - No, ________ (不去).A. they willn't. B. they won't. C. they aren't. D. they don't. () 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?A. will; go B. do; goC. will; going D. shall; go () 17. We ________ the work this way next time.A. do B. will doC. going to do D. will doing () 18. Tomorrow he ___ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park. A. will fly; will go B. will fly; goes C. is going to fly; will goes D. flies; will go () 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match. A. will watchingB. watches C. is watching D. is going to watch () 20. There ________ a birthday party this Sunday.A. shall be B. will beC. shall going to be D. will going to be () 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are havingB. are going to haveC. will having D. is going to have

() 22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; beC. Do; be D. Are; be

() 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is C. will be D. be

() 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrowsD. Are; going to borrows

() 25. - Shall I come again tomorrow afternoon?-________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will.C. No, please. D. No, you won't.

() 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to C. will be D. will is

() 27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you C. You pleaseD. Do you

() 28. - Let's go out to play football, shall we? - OK. I ________.

A. will comingB. be going to come C. come D. am coming

() 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will take C. spends D. will spend

() 30. The train ________ at 11.

A. going to arriveB. will be arriveC. is going to D. is arriving

二、动词填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

-I _____(plan)to be here for about one more year.

-I _____(hope)to visit the other parts of your country.

-What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

-I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. -_____ you _____(be)here this Saturday?

-No. I ______(visit)my teacher.

7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper?

-Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don't think their team ______(win).

三、用所给动词的一般将来时填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

-I _____(plan)to be here for about one more year.

-I _____(hope)to visit the other parts of your country. leave). leave). ((

-What ______ you ______(do)after you ______(leave)here? -I ______(return)home and ______(get)a job. 3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight. 4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present. 5. It is very cold these days. It ______(snow)soon. 6. -_____ you _____(be)here this Saturday? -No. I ______(visit)my teacher. 7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper? -Thank you. 8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you. 9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes. 10. Most of us don't think their team ______(win). 四、单项选择 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon. A. will be going to B. will going to be C. is going to beD. will go to be 2. Charlie ________ here next month. A. isn't working B. doesn't working C. isn't going to working D. won't work 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week. A. will be; is B. is; isC. will be; will be D. is; will be 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening. A. wasB. is going to have C. will have D. is going to be 5. -________ you ________ free tomorrow? - No. I ________ free the day after tomorrow. A. Are; going to; will B. Are; going to be; will C. Are; going to; will be D. Are; going to be; will be 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday. A. will gives B. will give C. gives D. give 7. - Shall I buy a cup of tea for you? -________. (不,不要。) A. No, you won't B. No, you aren't. C. No, please don't D. No, please. 8. - Where is the morning paper? - I ________ if for you at once. A. get B. am getting C. to get D. will get 9. ________ a concert next Saturday? A. There will be B. Will there be C. There can be D. There are 10. If they come, we ________ a meeting. A. have B. will have C. had D. would have

11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. gives B. gaveC. will giving D. is going to giving

12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writes B. has written

C. will write D. wrote

13. He ________ in three days.

A. coming back B. came back

C. will come back D. is going to coming back

14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.

A. isn't rain B. won't rain C. doesn't rain D. doesn't fine

15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

- No, ________ (不去).

A. they willn't B. they won't. C. they aren't D. they don't.

16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; go C. will; going D. shall; go

17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will do C. going to do D. will doing

18. Tomorrow he ________ a kite in the open air first, and then ________ boating in the park.

A. will fly; will go B. will fly; goes

C. is going to fly; will goesD. flies; will go

19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watchingD. is going to watch

20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall beB. will be C. shall going to be D. will going to be

21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will having D. is going to have

22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be C. Do; be D. Are; be

23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is C. will beD. be

24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrowsD. Are; going to borrows

25. - Shall I come again tomorrow afternoon?

-________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will. C. No, please D. No, you won't.

26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to beB. is going toC. will be D. will is

27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you C. You please D. Do you

28. - Let's go out to play football, shall we?

- OK. I ________.

A. will coming B. be going to come C. come D. am coming

29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will takeC. spends D. will spend

30. The train ________ at 11.

A. going to arrive B. will be arriveC. is going to D. is arriving

五、把下列各句译成英语

1.我叔叔今晚要来。

2.他没有打算住那座小屋。

3.我们要读这本书。

4.-你爸爸要去钓鱼吗?-不,他要去游泳。

参考答案:

一、1. am leaving ; will finish ; leave 2. will ; study ; plan ; hope ; will ; do ; leave ; will return ; get

3. am ; will 4. will give 5. will snow 6. Will, be ; will visit 7. Shall ; get

8. will be9. won't believe ; sees 10. will win

二、1. C 2. D 3. D 4. D 5. D 6. B 7. C 8. D

9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. C 15. B 16. D

17. B18. A 19. D 20. B 21. B 22. B 23. C 24. B

25. A26. A 27. A 28. D29. B 30. D

三、1.My uncle will come tonight.

2.He isn't going to live in the small house.

3.We are going to read this book.

4.-Will your father go fishing?-No,he is going swimming.

篇二:初中英语语法 一般将来时练习题

初中英语语法 一般将来时练习题

来源:本站原创 2011-10-08 15:46:20

[标签:一般将来时 练习题] [当前99945家长在线讨论]

>> 初中英语时态详解及专项练习专题

一、单项选择

() 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to beC. is going to be D. will go to be

() 2. Charlie ________ here next month.

A. isn't working B. doesn't working C. isn't going to working D. won't work

() 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; isB. is; isC. will be; will be D. is; will be

() 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. was B. is going to have C. will have D. is going to be

() 5. -_____ you ______ free tomorrow? - No. I _____ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; willB. Are; going to be; will

C. Are; going to; will beD. Are; going to be; will be

() 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

A. will gives B. will give C. gives D. give

() 7. - Shall I buy a cup of tea for you? -________. (不,不要。)

A. No, you won't. B. No, you aren't.C. No, please don't.

D. No, please.

() 8. - Where is the morning paper? - I ________ if for you at once.

A. getB. am getting C. to get D. will get

() 9. ________ a concert next Saturday?

A. There will beB. Will there be C. There can be D. There are

() 10. If they come, we ________ a meeting.

A. haveB. will have C. had D. would have

() 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. givesB. gave C. will giving D. is going to giving

() 12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writes B. has written C. will write D. wrote

() 13. He ________ in three days.

A. coming backB. came backC. will come back D. is going to coming back

() 14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.

A. isn't rainB. won't rain C. doesn't rain D. doesn't fine

() 15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow? - No, ________ (不去).

A. they willn't. B. they won't. C. they aren't. D. they don't.

() 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; goC. will; going D. shall; go

() 17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will doC. going to do D. will doing

() 18. Tomorrow he ___ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park.

A. will fly; will go B. will fly; goes C. is going to fly; will goes D. flies; will go

() 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watchingB. watches C. is watching D. is going to watch

() 20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will beC. shall going to be D. will going to be

() 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are havingB. are going to haveC. will having D. is going to have

() 22. ________ you ________ fr(转 自 于:wWW.Hn1C.cOM 唯才教育 网:初中英语语法一般将来时练习题)ee next Sunday?

A. Will; are B. Will; beC. Do; be D. Are; be

() 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is C. will be D. be

() 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrowsD. Are; going to borrows

() 25. - Shall I come again tomorrow afternoon?-________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will.C. No, please. D. No, you won't.

() 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to C. will be D. will is

() 27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you C. You please

D. Do you

() 28. - Let's go out to play football, shall we? - OK. I ________.

A. will comingB. be going to come C. come D. am coming

() 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will take C. spends D. will spend

() 30. The train ________ at 11.

A. going to arriveB. will be arriveC. is going to D. is arriving

二、动词填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave).

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

-I _____(plan)to be here for about one more year.

-I _____(hope)to visit the other parts of your country.

-What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

-I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. -_____ you _____(be)here this Saturday?

-No. I ______(visit)my teacher.

7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper?

-Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don't think their team ______(win).

三、用所给动词的一般将来时填空

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave).

2. -How long _____ you _____(study)in our country?

-I _____(plan)to be here for about one more year.

-I _____(hope)to visit the other parts of your country.

-What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

-I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary's birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. -_____ you _____(be)here this Saturday?

-No. I ______(visit)my teacher.

7. -______ I ______(get)you a copy of today's newspaper?

-Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can't join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don't think their team ______(win).

四、单项选择

1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to be

C. is going to beD. will go to be

2. Charlie ________ here next month.

A. isn't working B. doesn't working

C. isn't going to working D. won't work

3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; is B. is; isC. will be; will be D. is; will be

4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. wasB. is going to have

C. will have D. is going to be

篇三:初中英语语法一般将来时讲练

一 般 将 来 时

一.概念

表示将要发生的动作或存在的状态及打算、计划或准备做某事。

二.标志

tomorrow, next day(week, month, year…) soon, in a few minutes, by…, the day after tomorrow,

三.结构

主语+am/is/are going to + do;

主语+will/shall + do.(shall 只可用于第一人称即we / I shall…,will可用于任何人称) 一般疑问句:若谓语动词是be动词 be+主语+其他

若谓语动词是其他实意动词 will/shall+主语+其他

四.用法

(1)一般将来时表示将要发生的动作或情况。

例如:I will(shall) arrive tomorrow.我明天到。

Will you be free tonight? 你今晚有空吗?

We won’t (shan’t) be busy this evening. 我们今晚不忙。

(2)在一般将来时的句子中,有时有表示将来时间的状语,有时没有时间状语,这时要从意思上判断是否指未来的动作或情况。例如:

Will she come? 她(会)来吗?

We’ll only stay for two weeks. 我们只待两星期。

The meeting won’t last long. 会开不了多久。

(3)在以第一人称I或we作主语的问句中,一般使用助动词shall,这时或是征求对方的意见(a),或是询问一个情况(b):

a. Where shall we meet? 我们在哪儿碰头?

b. Shall we have any classes tomorrow?明天我们有课吗?

在这类问句中,近年来也有不少人用will,特别是在美国。例如:

How will I get there? 我怎么去?

(4)be going to+动词原形

a.表示打算、准备做的事。例如:

We are going to put up a building here.我们打算在这里盖一座楼。

How are you going to spend your holidays?假期你准备怎样过?

b.表示即将发生或肯定要发生的事。例如:

I think it is going to snow. 我看要下雪了。

There’s going to be a lot of trouble about this. 这事肯定会有很多麻烦。

c.―will‖句型与―be going to‖句型,前者表示纯粹将来,后者表示打算、计划、准备做的事情,更强调主语的主观意愿。例如:

Tomorrow will be Saturday. 明天是周六了。

We are going to visit Paris this summer.今年夏天我们打算游览巴黎。

一般现在时表示在时间上已确定或安排好的事情。

The train leaves at six tomorrow morning. 火车明天上午六点开。

现在进行时表示将来,主要用于go, come, leave, start等表示去向的短暂性动词。

I’m leaving tomorrow. 明天我要走了。

一般将来时专项练习

一、单项选择

() 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to beC. is going to be D. will go to be

() 2. Charlie ________ here next month.

A. isn’t working B. doesn’t working C. isn’t going to working D. won’t work

() 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; isB. is; isC. will be; will be D. is; will be

() 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. was B. is going to have C. will have D. is going to be

() 5. –_____ you ______ free tomorrow? – No. I _____ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; willB. Are; going to be; will

C. Are; going to; will beD. Are; going to be; will be

() 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

A. will gives B. will give C. gives D. give

() 7. – Shall I buy a cup of tea for you? –________. (不,不要。)

A. No, you won’t. B. No, you aren’t.C. No, please don’t. D. No, please.

() 8. – Where is the morning paper? – I ________ if for you at once.

A. getB. am getting C. to get D. will get

() 9. ________ a concert next Saturday?

A. There will beB. Will there be C. There can be D. There are

() 10. If they come, we ________ a meeting.

A. haveB. will have C. had D. would have

() 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. givesB. gave C. will giving D. is going to giving

() 12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writes B. has written C. will write D. wrote

() 13. He ________ in three days.

A. coming backB. came backC. will come back D. is going to coming back

() 14. If it ________ tomorrow, we’ll go roller-skating.

A. isn’t rainB. won’t rain C. doesn’t rain D. doesn’t fine

() 15. – Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

– No, ________ (不去).

A. they willn’t. B. they won’t. C. they aren’t. D. they don’t.

() 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; goC. will; going D. shall; go

() 17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will doC. going to do D. will doing

() 18. Tomorrow he ___ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park.

A. will fly; will go B. will fly; goes C. is going to fly; will goes D. flies; will go

() 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watchingB. watches C. is watching D. is going to watch

() 20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will beC. shall going to be D. will going to be

() 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are havingB. are going to haveC. will having D. is going to have

() 22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; beC. Do; be D. Are; be

() 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is C. will be D. be

() 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrowsD. Are; going to borrows

() 25. – Shall I come again tomorrow afternoon?–________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will.C. No, please. D. No, you won’t.

() 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to C. will be D. will is

() 27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you C. You pleaseD. Do you

() 28. – Let’s go out to play football, shall we? – OK. I ________.

A. will comingB. be going to come C. come D. am coming

() 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will take C. spends D. will spend

() 30. The train ________ at 11.

A. going to arriveB. will be arriveC. is going to D. is arriving

二、动词填空。

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______ (leave).

2. —How long _____ you _____(study)in our country?

—I _____(plan)to be here for about one more year.

—I _____(hope)to visit the other parts of your country.

—What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

—I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary’s birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

5. It is very cold these days. It ______(snow)soon.

6. —_____ you _____(be)here this Saturday?

—No. I ______(visit)my teacher.

7. —______ I ______(get)you a copy of today’s newspaper?

—Thank you.

8. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can’t join you.

9. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

10. Most of us don’t think their team ______(win).

三、句型转换。

1. People in the north often go skating in winter. (next winter)

2. There are two cinemas in that town. (next year)

3. He comes back late.(in two days)

4. She is a conductor of a train.(soon)

一、单项选择。

() 1. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watchingD. is going to watch

() 2. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall beB. will be

C. shall going to beD. will going to be

() 3. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will havingD. is going to have

() 4. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be

C. Do; be D. Are; be

() 5. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is

C. will be D. be

() 6. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrowB. Is; going to borrow

C. Will; borrows D. Are; going to borrows

二、动词填空。

1. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can’t join you.

2. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

3. Most of us don’t think their team ______(win).

三、句型转换。

1. China is a modern and strong country.(in twenty years)

2. Do you study hard?(from now on)

3. She didn’t speak English at the meeting.(in the future)

综合练习

() 1. — How long have you been in this city, Mr Smith?

— It ten years since I came here.

A. is B. was C. will be D. may be

() 2. — Where’s Mary?

— I think she in the library. You know she never wastes time.

A. has goneB. has been

C. is studying D. will stay

() 3. — Have you repaired your bike, Bob?

— Yes, I it twenty minutes ago.

A. have repairedB. repair

C. had repairedD. repaired

() 4. — Shall we go shopping now?

— Sorry, I can’t. Imy skirts.

A. wash B. washes C. washed D. am washing

() 5. — you ever to the USA?

— Yes, twice.

A. Have; goneB. Have; been

C. Do; goD. Were; going

() 6. — Tom, can I borrow your magazine?

篇四:初中英语语法-一般将来时经典版(附答案)

一般将来时

一般将来时检测习题

一、单选题:

() 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to be

C. is going to beD. will go to be

() 2. Charlie ________ here next month.

A. isn’t workingB. doesn’t working

C. isn’t going to working D. won’t work

() 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; isB. is; is

C. will be; will be D. is; will be

() 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. was B. is going to have

C. will have D. is going to be

() 5. –________ you ________ free tomorrow?

– No. I ________ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; willB. Are; going to be; will

C. Are; going to; will be D. Are; going to be; will be

() 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

A. will gives B. will give

C. gives D. give

() 7. – Shall I buy a cup of tea for you?

–________. (不,不要。)

A. No, you won’t.B. No, you aren’t.

C. No, please don’t. D. No, please.

() 8. – Where is the morning paper?

– I ________ if for you at once.

A. get B. am getting

C. to get D. will get

() 9. ________ a concert next Saturday?

A. There will be B. Will there be

C. There can beD. There are

() 10. If they come, we ________ a meeting.

A. haveB. will have

C. had D. would have

() 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. givesB. gave

C. will giving D. is going to giving

() 12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writesB. has written

C. will writeD. wrote

() 13. He ________ in three days.

A. coming backB. came back

C. will come back D. is going to coming back

() 14. If it ________ tomorrow, we’ll go roller-skating.

A. isn’t rainB. won’t rain

C. doesn’t rain D. doesn’t fine

() 15. – Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

– No, ________ (不去).

A. they willn’t.B. they won’t.

C. they aren’t. D. they don’t.

() 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; go

C. will; going D. shall; go

() 17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will do

C. going to do D. will doing

() 18. Tomorrow he ________ a kite in the open air first, and then ________ boating in the

park.

A. will fly; will goB. will fly; goes

C. is going to fly; will goes D. flies; will go

() 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watching D. is going to watch

() 20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will be

C. shall going to beD. will going to be

() 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will having D. is going to have

() 22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be

C. Do; beD. Are; be

() 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is

C. will beD. be

() 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrows D. Are; going to borrows

() 25. – Shall I come again tomorrow afternoon?

–________ (好的).

A. Yes, pleaseB. Yes, you will.

C. No, please.D. No, you won’t.

() 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to

C. will be D. will is

() 27. ________ open the window?

A. Will you pleaseB. Please will you

C. You please D. Do you

() 28. – Let’s go out to play football, shall we?

– OK. I ________.

A. will comingB. be going to come

C. comeD. am coming

() 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takesB. will take

C. spends D. will spend

() 30. The train ________ at 11.

A. going to arrive B. will be arrive

C. is going toD. is arriving

二、动词填空。

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______

2. —How long _____ you _____(study)in our country?

—I _____(plan)to be here for about one more year.

—I _____(hope)to visit the other parts of your country.

—What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

—I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary’s birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

三、句型转换。

1. People in the north often go skating in winter. (next winter)

2. There are two cinemas in that town. (next year)

3. He comes back late.(in two days)

4. She is a conductor of a train.(soon)

答 案

1. C 2. D 3. D 4.D 5. D 6. B 7. C 8. D leave). (

9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. C 15. B 16. D

17. B18. A 19. D 20. B 21. B 22. B 23. C 24. B

25. A26. A 27. A 28. D29. B 30. D

二、动词填空。

1. am leaving ; will finish ; leave

2. will ; study ; plan ; hope ; will ; do ; leave ; will return ; get

3. am ; will 4. will give

三、句型转换。

1. People in the north will go skating next winter.

2. There will be two cinemas in that town next year.

3. He will come back late in two days.

4. She will be a conductor of a train soon.

一般将来时强化巩固习题

一、单项选择。

() 1. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watchingD. is going to watch

() 2. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall beB. will be

C. shall going to beD. will going to be

() 3. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will havingD. is going to have

() 4. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be

C. Do; be D. Are; be

() 5. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is

C. will be D. be

() 6. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrowB. Is; going to borrow

C. Will; borrows D. Are; going to borrows

二、动词填空。

1. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can’t join you.

2. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

3. Most of us don’t think their team ______(win).

三、句型转换。

1. China is a modern and strong country.(in twenty years)

2. Do you study hard?(from now on)

3. She didn’t speak English at the meeting.(before long)

The keys:

一、单项选择。

1. D 2. B 3. B 4. B 5.C 6. B

二、动词填空。

1. will be 2. won’t believe ; sees 3. will win

三、句型转换。

1. China will be a modern and strong country in twenty years.

2. Will you study hard from now on?

3. She won’t speak English at the meeting before long.

篇五:初中英语语法 一般现在时练习题

初中英语语法 一般现在时练习题 1)用动词的适当形式填空

1.I like ____________ (swim).

2.He _________(read) English every day.

3.We _________(go)to school at seven in the morning.

4.Mike________(go)to school at seven in the morning.

5.My mother________(like) ______(go) shopping.

6.I can ________(draw) many beautiful pictures.

7.She_________(make) a model plane.

8.Do you ________(like)_________(run)?

9.Does he_________(like)_________(jump) ?

10.Does Nancy_________(grow)flowers on Saturday ?

11.The teachers________(like)___________(dance).

12.The teacher________(like)____________(dance).

13.The students___________(speak) English in class.

14.The student_________(speak) Chinese after class.

15. Let's____________and play football . ( go )

16. He_____________ like swimming . ( not )

17. I'm sorry ____________that . ( hear )

18. Wang Bing is____________ ( write ) an E-mail to his friend .

19. He has_____________a headache . ( get )

20. _________you study English at school ? Yes , I___________. ( do )

21. __________your sister study English at school ? No , she__________ . ( do )

22. I'm _________ better . ( feel )

23. Why__________Tom absent today ? ( be )

2)用所给的人称改写句子

1.I take photos on Sunday. ( Mike)

2.We grow beautiful flowers. (she)

3.They like collecting stamps. (Ben)

4.I listen to music carefully. (my aunt)

5.You like making a model ship. (Helen)

6.We clean the classroom every day. (he)

7.They look after the pandas. (Mr Wang)

8.I draw a tree and some flowers. (Nancy)

9.We go to bed at eight. ( my sister)

10.I read newspapers in the evening. (Mr Green)

3)写出下列动词的相应形式

1. 第三人称单数: wash_________ match _______guess______ study______ finish_________ go________ snow______ carry_________

2.写出下列动词的过去式:stop______ see________ drive ________let_______ carry______ keep_____ join______ find_______ think________ teach______ catch______

3. 写出下列动词的现在分词形式: stay_______ begin______ forget_______ forget______ lie________ die _______ run_______ prefer______ give________ ring_______ dance______ hope_______

II. 用所给动词的适当形式填空:

1.I ________(write) to you as soon as I _______(get) to London.

2. He doean't feel well and ____________(not eat) any food this morning.

3. He ______ not _______(see) me come in, for he ___________(read) something with great interest.

4. I _________(l;et) you have the book as soon as I _________(finish) it.

5. While we ________(wait) for our teacher, a little boy ________(run) up to us.

6. Don't make a niose. Grandpa __________(sleep). 7.It's seven now, Tom's family__________(watch) TV.

8. It ________(take) me two hours to finish my homework last night.

9. What ______ your mother _______(do) at eight yesterday evening? She _______(wash) clothes.

10. _______ it ______ (rain) when school was over yesterday?

11. What _______(do) _______ tomorrow? We ________ (play) football.

12. There ________ (be) a football match on TV this evening.

13. They said they ________ (visit) the Great Wall the next summer holiday.

14. Who _______ (dance) the best in your class? 15. Will you come if he _____________ (not come)?

16. The teacher told us the earth __________ (move) round the sun. 17She ________ (buy) a sweater yesterday.

18. They _______ (have) a party in the garden if it ________ (not rain) tomorrow.

19. I don't know if Mr.Wang ______ (go) to Shanghai tomorrow. If he _____ (go), I ______ (ask) him _______ (take) some books to my daughter, because she _______ (study) there. III单项选择:

1.The students will go to the Summer Palace if it _____ tomorrow.A.don't rain B. doesn't rain C. won't rain

2. There _____ an English film next week. A. will have B. is going to have C. is going to be D. was going to be

3. The picture _______ nice. A.looks B.is looked C.look D.is looking

4. She ______ down and soon fell asleep. A. live B. lain C. laid D. lay

5. They _____ the office at nine yesterday morning. A. reached to B. arrived C. went D. get to

6. We shall go to Shanghai on business before you _____ back next week.

A. wil come B. came C. would come D. come

7. Don't smoke until the plane ______ off. A.takes B.took C.was taken D.is take

8. I saw her ____ the room this morning. A.to enter B. entered C. enter D. enters

9.the teacher asked us ______ to school on time. A. to come B.coming C.come D.comes

10. John is always ______ others.A. help B. helping C. helps D. to help

11. He told us ______ at eight.A. working B. to work C. work D. worked

12. You'd better ______ at home and ______ your homework.

A. to stay, do B. stay, do C. to stay, to do D. stay, to do

13. He sat down ______ a rest. A. having B. have C. to have D. had

14. Uncle Wang knows _______ a washing machine.

A. how to make B. to make C. how making D. what to make

15. Jim decided _______ Polly to Ling Feng when he was back to England.

A. to leave B. left C. leaving D. leave

4)改句子

1.Do you often play football after school? (肯定回答)

2.I have many books. (改为否定句)

3.Gao Shan's sister likes playing table tennis (改为否定句)

4.She lives in a small town near New York. (改为一般疑问句)

5.I watch TV every day. (改为一般疑问句)

6.David has got a goal. (改为一般疑问句)

7.We have four lessons.(否定句)

8.Nancy doesn't run fast (肯定句)

9.My dog runs fast. 否定句: 一般疑问句:

10.Mike has two letters for him. 一般疑问句: 否定句:

11.I usually play football on Friday afternoon. 否定句: 一般疑问句: 划线提问

12.Su Yang usually washes some clothes on Saturday. 否定句: 一般疑问句: 划线提问:

13.Mingming usually waters the flowers every day 否定句: 一般疑问句: 划线提问

14.Tom does his homework at home. 否定句: 一般疑问句: 划线提问

初中英语语法 一般将来时练习题

一、单项选择

() 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to beC. is going to be D. will go to be

() 2. Charlie ________ here next month.

A. isn't working B. doesn't working C. isn't going to working D. won't work

() 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; isB. is; isC. will be; will be D. is; will be

() 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. was B. is going to have C. will have D. is going to be

() 5. -_____ you ______ free tomorrow? - No. I _____ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; willB. Are; going to be; will

C. Are; going to; will beD. Are; going to be; will be

() 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

A. will gives B. will give C. gives D. give

() 7. - Shall I buy a cup of tea for you? -________. (不,不要。)

A. No, you won't. B. No, you aren't.C. No, please don't. D. No, please.

() 8. - Where is the morning paper? - I ________ if for you at once.

A. getB. am getting C. to get D. will get

() 9. ________ a concert next Saturday?

A. There will beB. Will there be C. There can be D. There are

() 10. If they come, we ________ a meeting.

A. haveB. will have C. had D. would have

() 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. givesB. gave C. will giving D. is going to giving

() 12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writes B. has written C. will write D. wrote

() 13. He ________ in three days.

A. coming backB. came backC. will come back D. is going to coming back

() 14. If it ________ tomorrow, we'll go roller-skating.

A. isn't rainB. won't rain C. doesn't rain D. doesn't fine

() 15. - Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

- No, ________ (不去).

A. they willn't. B. they won't. C. they aren't. D. they don't.

() 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; goC. will; going D. shall; go

() 17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will doC. going to do D. will doing

() 18. Tomorrow he ___ a kite in the open air first, and then ____ boating in the park.

A. will fly; will go B. will fly; goes C. is going to fly; will goes D. flies; will go

() 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watchingB. watches C. is watching D. is going to watch

() 20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will beC. shall going to be D. will going to be

() 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are havingB. are going to haveC. will having D. is going to have

() 22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; beC. Do; be D. Are; be

() 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is C. will be D. be

() 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrowsD. Are; going to borrows

() 25. - Shall I come again tomorrow afternoon?-________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will.C. No, please. D. No, you won't.

() 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to C. will be D. will is

() 27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you C. You pleaseD. Do you

() 28. - Let's go out to play football, shall we? - OK. I ________.

A. will comingB. be going to come C. come D. am coming

() 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will take C. spends D. will spend

() 30. The train ________ at 11.